Wednesday, October 17, 2012

Полина Смерч: "Струва си не да се боиш от обществото, а да се вслушаш в себе си"


Дойде ред да ви представя и една знаменита гостенка от Русия  - Полина Смерч. Ето какво сподели тя за нас: Привет на всички, казвам се Полина Смерч, редактор съм на проекта "Босоногая.рф". Ресурсът ни е ориентиран към свободните хора с активна жизнена позиция. Проектът е посветен на културата на ходенето бос във всички нейни аспекти и пропагандира отнасяне с уважение към природата и външния свят като цяло.

Снимките към интервюто бяха избрани и любезно предоставени от самата Полина с разрешение да бъдат препубликувани в блога. (Източник: ©2012 Босоногая.рф.)

- Как откри босоходството, можеш ли да посочиш какво конкретно при теб е изиграло ключова роля за това откритие?

Цялото си детство прекарах практически без обувки. Мисля, че това ме направи по-общителна и укрепи здравето ми.

- Когато събуеш обувките, отчиташ ли някаква полза от това, и ако да, каква?

Ходенето без обувки е полезно, това е доказан факт. Няма да изреждам всички предимства на босоногия начин на живот, но основното е, че започваш да усещаш и разбираш по-добре обкръжаващия свят и ставаш все по-разкрепостен.

- Как се отнасят към събуването ти околните, приемат ли го като нещо нормално или пък, напротив, отнасяш критики и упреци?

У нас в Москва хората все по-рядко да обръщат внимание на това, че си без обувки.

- Смяташ ли, че ако повече хора прегърнат идеята, ще се промени отношението на обществото към босоногия лайфстайл?

Определено.

- Какво би посъветвала ентусиастите, готови да захвърлят обувките? А онези, които се страхуват да го направят или пък намират босоходството за неприемливо в "цивилизованите" общества?

Не обичам да давам съвети. Нека всеки направи своя собствен избор. Струва си не да се боиш от обществото, а да се вслушаш в себе си.